30 Mart 2012 Cuma

Kaybedilecek Sadece 5 Yıl Mı?


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 2 Temmuz'dan beri şike sürecini hiçe sayarak ve İngiltere'deki modeli öne sürerek bir açıklama yaptı " 5 yıl Avrupa'ya gitmesek ne olur!" Ben bu açıklamayı bilinçsizce, düşünülmeden yapılan bir açıklama olarak görüyorum. 

Sayın Başbakan'ın sanırım bilmediği birkaç konu var. İlki; İngiltere kulüplerinin 5 yıl hatta Liverpool'un 6 yıl Avrupa'ya gitmemesinin sebebi şike kaynaklı değil, holiganizmi engelleme amaçlıydı ki akabinde çıkardıkları kanunlarla bunun önüne geçebildiler. İngilizler'de holiganizm devam etse de bunu artık saha içinde yapamıyorlar.

Bizim ise ceza alma sebebimiz şike kaynaklı olacak. Peki biz bunun önüne geçebilecek miyiz? Hiç sanmıyorum. Çünkü şike kanunu  değiştirdik. Değişen kanuna göre bir spor karşılaşmasının sonucunu etkilemek için bir başkasına kazanç veya başka menfaat sağlayan kişiye verilen hapis cezası indiriliyor. Bu kişilere verilen hapis cezasında 12 yıla kadar olan üst sınır 3 yıl, 5 yıl olan alt sınır da 1 yıl olarak uygulanacak. Yani biz şike cezasını arttırmıyoruz, aksine azaltıyoruz. 

Bir de Başbakan ne dedi: " 8 takımın düşmesi Türk futbolunu bitirir." Bence bunda yanılıyor. Eğer düşecek takımlardan büyük takımlar varsa, onlar zaten 2-3 sene içinde toparlarlar. Ama 5 sene Avrupa'ya gidememek demek, bu ülke futboluna en az 10 seneye mal olur. Zaten çok fazla marka değeri olmayan ligi iyice düşürür. Sebep ise, zaten Avrupa Kupaları' nda ülke puanımız çok iyi değil. Şampiyonlar Ligi'ne direk takım çıkarma hakkımız 1 sene var, 1 sene yok neredeyse. ha keza Avrupa Ligi de öyle. Bir anda ligimiz ülke puanı bakımından Portekiz, Rusya, Hollanda ligi seviyesinden Moldova, Romanya, San Marino seviyelerine gerileyecek. Bunu toparlama zamanı da  kulüplerin Avrupa'daki başarılarına bakarsak en az 10 yıla patlayacak.

Kısacası gittiğimiz yol yol değil...

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails